Skip to main content

Boek 'Elke provincie een eigen Gouden Eeuw' wol fokus ferlizze

De Gouden Iuw, neffens in soad minsken de romrofte perioade yn de Nederlânske skiednis, ropt hjoed-de-dei ek wjerstân op. Guon pleitsje der dêrom foar om it begryp ôf te skaffen. It resint ferskynde boek Elke provincie een eigen Gouden Eeuw fan Louis Sicking (red.) beëaget it op it gewest Hollân taspitste debat iepen te brekken troch it predikaat ‘Gouden Iuw’, mei syn kearsiden, krekt oan alle provinsjes fan Nederlân ta te kennen. Tolve auteurs, ûnder wa Dr. Han Nijdam en Dr. Alex Kerkhof fan de Fryske Akademy, nimme elk in provinsje ûnder de loep en stelle in aspekt fan har skiednis sintraal dêr't it belang fan boppe de eigen regio útgiet.

It haadstik fan Dr. Han Nijdam yn dit boek hat de titel krigen 'De Gouden Eeuw van het Friese koninkrijk (7de - 8ste eeuw) '.
Alex Kerkhof skreau in haadstik oer Limboarch, 'De Gouden Eeuw van het Nederlands (12de-13de eeuw)'.

 

'Bêste nije boeken'

Elke provincie een eigen Gouden Eeuw is útbrocht troch Uitgeverij Prometheus en koe oant no ta rekkenje op in goede ûntfangst. By NRC stie it boek sels inkelde wiken yn de list mei 'bêste nije boeken'. 

Bart Funnekotter (NRC, 11-04-2024):

"In zijn voorwoord schrijft Sicking dat het niet de bedoeling is met deze bundel een alternatieve nationale geschiedenis van Nederland te presenteren, een nieuwe canon. Immers, ‘andere Gouden Eeuwen zijn denkbaar’. Het was de auteurs vooral te doen om een paradigmaverschuiving: focus op andere gebieden dan Holland én de interactie en verbindingen met de rest van het land, het continent en de wereld. Dat is goed gelukt. Wat dat betreft is Elke provincie een eigen Gouden Eeuw ook een programma: zo kan de Nederlandse geschiedschrijving er in de 21ste eeuw uitzien."

 

Elke provincie een eigen Gouden Eeuw

  • Louis Sicking (red.), 2024. Elke provincie een eigen Gouden Eeuw. De bloeiperiodes van Nederland, 7de-21ste eeuw. Prometheus, € 25,-
    ISBN 9789044653069.