Spring naar hoofd-inhoud

Boek 'Elke provincie een eigen Gouden Eeuw' wil focus verleggen

De Gouden Eeuw, volgens velen de roemrijkste periode in de Nederlandse geschiedenis, roept vandaag de dag ook weerstand op. Sommigen pleiten er daarom voor het begrip af te schaffen. Het recent verschenen boek Elke provincie een eigen Gouden Eeuw van Louis Sicking (red.) beoogt het op het gewest Holland toegespitste debat open te breken door het predicaat ‘Gouden Eeuw’, mét zijn keerzijden, juist aan alle provincies van Nederland toe te kennen. Twaalf auteurs, onder wie Dr. Han Nijdam en Dr. Alex Kerkhof van de Fryske Akademy, nemen elk een provincie onder de loep en stellen een aspect van haar geschiedenis centraal waarvan het belang de eigen regio overstijgt.

De bijdrage van Dr. Han Nijdam aan dit boek is getiteld 'De Gouden Eeuw van het Friese koninkrijk (7de-8ste eeuw)'.
Dr. Alex Kerkhof schreef een hoofdstuk over Limburg, 'De Gouden Eeuw van het Nederlands (12de-13de eeuw)'.

 

'Beste nieuwe boeken'

Elke provincie een eigen Gouden Eeuw is uitgebracht door Uitgeverij Prometheus en kon tot nu toe rekenen op een goede ontvangst. Bij NRC stond het boek zelfs enkele weken in de lijst met 'beste nieuwe boeken'. 

Bart Funnekotter (NRC, 11-04-2024):

"In zijn voorwoord schrijft Sicking dat het niet de bedoeling is met deze bundel een alternatieve nationale geschiedenis van Nederland te presenteren, een nieuwe canon. Immers, ‘andere Gouden Eeuwen zijn denkbaar’. Het was de auteurs vooral te doen om een paradigmaverschuiving: focus op andere gebieden dan Holland én de interactie en verbindingen met de rest van het land, het continent en de wereld. Dat is goed gelukt. Wat dat betreft is Elke provincie een eigen Gouden Eeuw ook een programma: zo kan de Nederlandse geschiedschrijving er in de 21ste eeuw uitzien."

 

Elke provincie een eigen Gouden Eeuw

  • Louis Sicking (red.), 2024. Elke provincie een eigen Gouden Eeuw. De bloeiperiodes van Nederland, 7de-21ste eeuw. Prometheus, € 25,-
    ISBN 9789044653069.